Bli kjent med

Bli kjent med: Bjørn-Henrik Lybeck

8/21/2024

For Bjørn-Henrik Lybeck ble fotografi veien ut av en skolelei tilværelse i tenårene. Nå er han bokaktuell med sin nye fotobok Cities of the West som utgis i september. Les om Bjørn-Henriks vei inn i kunsten, hans fotografiske reiseskildringer og om viktigheten av å lage bilder du selv kan stå inne for, uavhengig av trender.
Bjørn-Henrik Lybeck Foto: Maria Bokneberg

Hvordan kunst lager du?

Nå for tiden jobber jeg primært med fotografi som finner sin form i bøker og utstillinger. Jeg er inspirert av dokumentar og gatefotografi, men også av filmens verden; kulisser og oppdiktede byer. Mine arbeider tar form som reiseskildringer, og jeg gjør alltid et poeng av å gjøre stedene uadskillelige, slik at betrakteren ikke lar seg styre av sosiokulturelle og politiske fordommer. Fotografi sier ikke lenger noe objektivt om verden, men kan likevel si noe om hvordan ting oppfattes og føles.

Arbeidet mitt har de seneste årene handlet om Vestens selvforståelse og kommer til uttrykk i både Europa (2019) og Cities of the West, som lanseres nå i september. Jeg er opptatt av at fotografer skaper bilder – det er en bevisst prosess hvor subjektivitet og realitet smelter sammen.

Uten tittel (7265) fra den kommende boken Cities of the West av Bjørn-Henrik Lybeck, som utgis av forlaget Topos i september 2024.

Hva var det som gjorde at du begynte du å fotografere?

Jeg begynte å fotografere da jeg droppet ut etter første året på videregående. Det året hadde jeg bare blitt mer og mer skolelei, og da jeg tente på matteprøven i timen (!) skjønte jeg at det var på tide å prøve noe nytt. I en periode etter at jeg sluttet ble jeg sittende oppe om natta og se film, og dette ble også veien min inn i fotografi. Jeg lærte det grunnleggende og slukte bilder fra aviser og på nett. Plutselig føltes det som det monotone livet utenfor skolesystemet forandret seg, for nå kunne jeg gå ut døra med kamera på skulderen å lete etter motiver jeg hadde sett, og da var eventyret i gang.

Uten tittel (9513) fra den kommende boken Cities of the West av Bjørn-Henrik Lybeck, som utgis av forlaget Topos i september 2024.

Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner?

Det visste jeg nesten med én gang jeg begynte å fotografere som tenåring. Jeg elsket å være ute og observere, ta inn verden og forsøke å sette mitt preg på det jeg så. Siden jeg droppet ut av skolen og ikke ville tilbake, føltes det heller ikke som jeg hadde så mange andre muligheter, men jeg visste at det var mulig å komme inn på et av kunstakademiene uten karakterene og studiekompetanse. Jeg gikk først noen år på forskole, og mange år senere gikk jeg ut av Kunst- og designhøgskolen i Bergen (nå: Fakultetet for kunst, musikk og design, KMD) med en mastergrad.

Uten tittel (7621) fra boken Strasbourg av Bjørn-Henrik Lybeck, utgitt av forlaget Trippelpunkt i 2021.

Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?

Som kunstner har jeg muligheten til å følge nysgjerrigheten og lære om akkurat det jeg vil. Jeg vet aldri hva det er som setter i gang det neste prosjektet, og setter friheten til å velge mine egne interesser høyt.

Jeg tror nok mange kunstnere vil være enige når jeg sier at søknadsskriving og finansieringsdelen er det de liker dårligst. Da jeg utdannet meg, så jeg ikke for meg hvor mye tid jeg skulle komme til å bruke på å leke entreprenør, med Excel-ark og Altinn-skrekk. Når det er sagt, er jeg takknemlig for å bo i et land med svært gode støtteordninger for billedkunstnere. Det er et privilegium verdt å kjempe for i tiden framover.

Uten tittel (1050) fra boken Europa av Bjørn-Henrik Lybeck, utgitt av forlaget Topos i 2019.

Har du et bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?

David Lynch. Hans særegenhet og evne til å tråkke sin egen sti er kjempeinspirerende. Det er så mange som forsøker å være like komplekse, provoserende og rare som ham, men de får det bare ikke til. Tingen er at David Lynch bare er seg selv og hans kunstneriske ståsted er helt unikt. Derfor bør folk i større grad prøve å være seg selv, heller enn å ønske å bli som andre.

Uten tittel (5578) fra boken Europa av Bjørn-Henrik Lybeck, utgitt av forlaget Topos i 2019.

Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg til kunstfotografer?

Sett sammen ditt eget pensum fra start – vær geeky på tingene som betyr noe for deg.

Vær allsidig og ikke begrens mulighetene bare til fotografi. Du blir en bedre kunstfotograf gjennom å jobbe med andre medier, være seg performance, skulptur eller film.

Under utdanning og som profesjonell er det svært viktig å kunne ta til seg kritikk uten å gå i forsvar eller komme med unnskyldninger. Om du kommer med unnskyldninger umiddelbart vil du gå glipp av innsiktsfulle tilbakemeldinger, selv om det kan gjøre litt vondt. Lytt til hva andre sier om arbeidet ditt, og vit at du ikke alltid behøver å gjøre det de ber deg om.

Gjør deg ikke avhengig av trender, men lag arbeider som du kan stå inne for selv om de kanskje ikke er de mest populære i sin tid. Din tid kommer!


BJØRN-HENRIK LYBECKS KOMMENDE FOTOBOK CITIES OF THE WEST LANSERES SEPTEMBER 2024 OG KAN BLANT ANNET KJØPES UNDER FOTOBOKFESTIVAL OSLO PÅ GAMLE MUNCH 14. - 15. SEPTEMBER. SE MER AV BJØRN-HENRIK PÅ HJEMMESIDEN LYBECK.NO OG BESTILL BØKENE EUROPA OG STRASBOURG FRA FORLAGENE TOPOS OG TRIPPELPUNKT.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler