Utstilling
Imponerende fotosamling vises samlet for første gang
4/2/2025
Stikkord:

Dere viser utstillingen FRAMED - Amerikansk storbyfoto 1907-2012. Hva får publikum se i denne utstillingen?
FRAMED er den første komplette visningen av Sparebankstiftelsen DNBs fotosamling; «Amerikansk Street Photography» som består av 124 vintage print fra det forrige århundret. Samlingen gir et innblikk i utviklingen av gatefoto-estetikken som oppstod på tidlig 1900-tallet og utstillingen tar deg med på en spennende reise i amerikansk byliv i New York, Chicago og Los Angeles. Her kan du oppleve verk fra sentrale 1900-tallsfotografer, med røtter i både streit fotografi, dokumentarfotografi og gatefotografi.
Blant høydepunktene finner vi samfunnsengasjert fotografi fra 1930-tallet, med kjente navn som Dorothea Lange, Berenice Abbott og Walker Evans. Du vil også se fotografer som har dokumentert byrommet på en mer systematisk måte som Ed Ruscha med sine deadpan-fotografier i serien «Roof top View 50 years Later»

Kan du fortelle litt om rollen storbyen spiller i fotografihistorien?
Storbyens arkitektur, travle gater og menneskelige mylder har fascinert fotografer helt fra sent 1800 tall med Eugène Atget til dagens fotokunstnere. Metropolene har vært et viktig motiv og derfor grunnleggende i utviklingen av det moderne fotografiet.
Dokumentarfotografer som Lewis Hine og Berenice Abbott har skildret sosiale realiteter, arbeidsforhold og byens forandring. Storbyen la grunnlaget for gatefotografiet, der kunstnere som Weegee, Garry Winogrand og Helen Levitt fanget flyktige øyeblikk av bylivet. Samtidig kan man si at byen inspirerte det modernistiske fotografiet til å eksperimentere med form, lys og perspektiv, som i Stieglitz' "The Steerage".

Utstillingen består av en mildt sagt imponerende line-up fotografer som er sjelden kost å se utstilt i Norge. Hvordan har det seg at disse bildene nå er i Norge?
Sparebankstiftelsen DNB har spilt en avgjørende rolle her, da deres kunstsamling i sin helhet er utlånt til norske museer, med en ambisjon om å utfylle og komplettere eksisterende offentlige samlinger. Initiativet til fotosamlingen ble ledet av professor emeritus Øivind Storm Bjerke ved Universitetet i Oslo, og tidligere direktører ved henholdsvis Drammens Museum og Lillehammer Kunstmuseum, Åsmund Thorkildsen og Svein Olav Hoff, det er også disse som er kuratorer for utstillingen. Samlingen med amerikansk storbyfotografi ble ervervet for å fylle et tomrom, da det tidligere fantes lite offentlig tilgjengelig fotografi innenfor dette feltet i Norge.
Deres mangeårige engasjement for feltet har resultert i utstillinger som har utforsket forbindelseslinjer mellom amerikansk og norsk fotografi. Det var dette som dannet grunnlaget for den nåværende samlingen. Samlingen den er nå deponert i og disponeres i fellesskap av Drammens Museum og Lillehammer Kunstmuseum. Fotosamlingen tilfører et nytt aspekt til museenes profil, da deres eksisterende samlinger av billedkunst hovedsakelig består av norsk maleri fra rundt 1900 og noen tiår fremover.

Utstillingen vises i en utstillingsarkitektur tegnet av Snøhetta. Kan du fortelle om denne?
Dette er et tverrfaglig prosjekt for Snøhetta, der arkitektur, design og AV er dypt forankret i det sentrale konseptet «rammen», denne fungerer både som en fysisk og symbolsk grense i utstillingsrommet og til fotografiene.
Dette rammekonseptet understreker konteksten og periferien til de fangede øyeblikkene i fotografiene, og oppfordrer seerne til å vurdere ikke bare det som er avbildet, men også det bredere urbane miljøet som disse bildene oppsto fra. Veggene i salene er stilt opp etter griden på Manhattan og det er installert en ståltrapp som går diagonalt igjennom utstillingen, for å imitere Broadway.
Siden utstillingen er lokalisert i enden av naturskjønne Gudbrandsdalen var et viktig element å bli «vasket» før man skulle inn i salene. Siden bildene kun vises i 50 lux, var det og en snedig måte å tilvenne øynene på til den mer dunkle visningen av verkene. Disse overgangene inneholder stilistiske elementer som belysning for å fremkalle den dynamiske «pulsen i byen» fra biler, vinduer og mennesker.

Norske museer har i en årrekke gitt signaler om at de offentlige innkjøpsbudsjettene for kunst er for lave. Tror du vi kommer til å se mer av denne typen privat-offentlige initiativer på museene i fremtiden?
Jeg tenker at vi ser det i stor grad allerede, det er mange museer som faller innunder lignende prosjekter for å styrke samlingene sine her i Norge, om det blir mer av det i fremtiden avhenger av om det dukker opp nye fond. Ser man til Danmark og lengre ned på kontinentet har man helt andre forutsetninger og tradisjoner for slike samarbeid. Som museum ønsker man jo å utvikle samlingene sine og slike prosesser er forankret i det kunsthistoriske arbeidet museene setter og har som guide-lines, men det er en relativt ny metode her til lands, før var man mer avhengig av donasjoner. Midlene du refererer til er fortsatt for lave og det at Sparebankstiftelsen DNB inngår et slikt samarbeid med oss er uten tvil et viktig bidrag for samlingsarbeidet og en berikelse for vårt publikum.
UTSTILLINGEN FRAMED - AMERIKANSK STORBYFOTO 1907 - 2012 VISES PÅ LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM TIL OG MED 20. APRIL 2025. UTSTILLINGEN OG SPAREBANKSTIFTELSEN DNBS FOTOGRAFISAMLING BESTÅR AV IKONISKE VERK FRA BERENICE ABBOTT, ROBERT ADAMS, ILSE BING, MARGARET BOURKE-WHITE, TED CRONER, IMOGEN CUNNINGHAM, BRUCE DAVIDSON, ROY DECARAVA, MORRIS ENGEL, WALKER EVANS, WILLIAM KLEIN, LOUIS FAURER, LEE FRIEDLANDER, JOHN GUTMAN, LEWIS HINE, PETER HUJAR, ANDRÈ KERTÈSZ, ARTHUR LEIPZIG, SAUL LEITER, HELEN LEVITT, NICHOLAS NIXON, RUTH ORKIN, AARON SISKIND, HERBERT SNITZER, WEEGEE, EDWARD STEICHEN, DIANE ARBUS, ED RUSCHA, RICHARD AVEDON, BERENICE ABBOTT, EDWARD WESTON, DOROTHEA LANGE, GARY WINOGRAND, WILLIAM EGGLESTON.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanningeller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.