blokka

OFKS-rektor med ny bok

OFKS-rektor Hanne Sophie Claussen organiserte Støtteaksjon for å bevare Y-blokka. Nå er hun aktuell med boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka”.
I boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka” av OFKS-rektor Hanne Sophie Claussen og Kjersti Hembre får leseren bli med bak kulissene i aksjonen for å bevare Y-blokka i Regjeringskvartalet. Foto: Adrian Bugge

Du er aktuell med boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka”. Kan du fortelle om denne boka og ditt engasjement for akkurat denne saken?

Dette er en bok jeg har arbeidet med de siste to årene, sammen med Kjersti Hembre som jeg stod i bresjen sammen med, i et forsøk på å redde Y-blokka, i Oslo. Vi drev aksjonisme i seks år. Y-blokka var et av Oslos viktigste signaturbygg som hørte sammen med Høyblokka, to bygg som var avhengig av hverandre, ment for hverandre, av den kjente norske arkitekten Erling Viksjø. Y-blokka var et regjeringsbygg, som ble rammet av terroren i 2011, men kun med overfladiske skader. Den representerte også kulturarv i verdensarvklasse, med integrert kunst av Pablo Picasso i samarbeid med den norske kunstneren Carl Nesjar.

Vi fikk stor oppmerksomhet for saken både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vår klare visuelle profil bidro nok i vesentlig grad til dette, en profil vi også lar gjennomsyre bokens visuelle uttrykk. Boken er tykk, på 430 sider, med mye tekst og foto, samt tre større oppslag som må brettes ut, plakatlignende, som nye innspill til vårt arbeid og kreative krumspring. Boken er lansert av Frekk Forlag og er i salg i alle landets bokhandler.

Fotografi av Hanne Jørgensen fra boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka”. Foto: Hanne Jørgensen

I boka er det masse fotografier fra Y-blokka og aksjonstiden. Kan du si noe om bildene?

Det var viktig for oss å dokumentere underveis, noe vi kunne gjort i enda større grad, faktisk, siden det vi gjorde ble så visuelt slående. Det er bilder fra profesjonelle fotografer og fra amatører, enkelte kunstnere tok også selv initiativ til å lage kunst-eller fotoprosjekt fra Y-blokka og aksjonismen, deriblant Birgitte Sigmundstad, Katja Høst, Adrian Bugge, Lars Ramberg og Morten Krogvold, for å nevne noen. Hanne Jørgensen, en nykomling som har gått på flere kurs på Oslo Fotokunstskole har vi også viet plass til i boken, da hennes fotografier er slående vakre, og viser Y-blokka med en annen aura enn vi hadde sett tidligere.

Fotografi av Hanne Jørgensen fra boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka”. Foto: Hanne Jørgensen

Utgangspunktet for boka er Støtteaksjon for å bevare Y-blokka, hvor dere blant annet samlet inn nesten 70.000 underskrifter mot å rive Y-blokka. Kan du fortelle litt om denne aksjonen som ledet opp mot boka og hvorfor dere nå gir ut bok?

Aksjonen ble stor og var langvarig - og mangfoldig! Vi gjorde alle de grepene vi kunne i vårt demokrati for å påvirke makta, til og med sivil ulydighet. Vi drev satire, aksjonerte i ulike former, skrev kronikker, opprop, ledet debatter, var på NRK Debatten, lobbyerte, gikk til sak mot staten, endte i rettsvesenet og mye mer …

Vi satt på så mye historie og informasjon etter dette at vi ikke kom unna å skrive en bok. Vi fryktet at viktig informasjon ville gå tapt, eller beskrevet feil sett fra vårt ståsted, så her byr vi raust på vår historie og betraktninger. Vi har også nøstet opp i ting i prosessen med boken, som bringer nye fakta og avsløringer på bordet. Vi hadde allerede laget en nettside med masse informasjon, men den ga kun bruddstykker og vi ville lage en helhet. Boken er skrevet så lettfattelig vi har klart, vi er også personlige til tider, og balanserer mellom fakta og egne opplevelser.

Kjersti Hembre (t.v.) og Hanne Sophie Claussen står bak boken ”La Y stå - om kampen for å bevare Y-blokka”. Her fra en presentasjon av bokprosjektet under Kunstweekend på Geilo i september. Foto: Andreas Reutz

Arkitekt Erling Viksjøs Y-blokka er nå revet og et nytt regjeringskvartal er på vei, med planlagt innflytting i 2026. Hvilke lærdommer har dere i aksjonsgruppa gjort dere som fremtidige aktivister kan lære av? Hvordan klarte dere å mobilisere et så stort engasjement?

En av de utbrettbare delene av boka, er en håndbok i aksjonisme. Så her serverer vi tips. Men jeg tror det viktigste vi gjorde var å tidlig ha en visuell slående profil, hyppighet i arrangement og å produsere produkter for salg, så vi hadde økonomi til alt vi fant på. Vi solgte Y-pins, bærenett, t-skjorter, øredobber, mansjettknapper og Y-benker. Det var og viktig å være synlig i sosiale medier. Og ikke minst, gjøre ting som fanget medias oppmerksomhet. Vi var veldig bevisste her, i alt vi foretok oss, og media kom på banen nesten hver gang. Det var viktig.

Det har blitt påpekt at vi ikke bare bedrev aksjonisme, men også innovasjon og entreprenørskap, sist nå da vi deltok med innlegg på Kunstweekend med tema Kunst og entreprenørskap. Så i ettertid ser vi jo det, at et visst talent for å være nyskapende er et viktig grunnlag for å mobilisere i stor skala.

BOKEN ”LA Y STÅ - OM KAMPEN FOR Å BEVARE Y-BLOKKA” AV OFKS-REKTOR OG KJERSTI HEMBRE UTGIS AV FREKK FORLAG. BOKEN KAN KJØPES PÅ TRONSMO OG HOS ANDRE BOKHANDLERE.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler