Film- og video
Åpen presentasjon med regissør Knut Erik Jensen
1/15/2025
Stikkord:
Du skal holde en åpen presentasjon på Oslo Fotokunstskole onsdag 22. januar. Hva kommer du til å snakke om og vise denne kvelden?
Jeg vil forsøke å snakke så lite som mulig og heller vise et tverrsnitt av ting jeg har gjort over tid. Jeg håper noe av det kan være relevant for studenter som har valgt et «filmkunst» studium. Jeg oppfatter «filmkunst» på lik linje med andre «kunstuttrykk». Det betyr i utgangspunktet å søke et «personlig uttrykk» i motsetning til bevisst å velge sekkebegrepet «kommersiell». Ellers en klisjé som passer godt i det visuelle som film, kan være: «Show don’t tell».
Du har et langt liv i film bak deg og omtales bl.a. i Store norske leksikon som «en av de aller viktigste dokumentarfilmregissørene i Norge fra 1970-årene til i dag». Hva var det som fikk deg til å vie livet ditt til nettopp film? Og hvilke filmer ser du på som mest betydningsfulle i ditt virke som regissør?
Jeg kjøpte mitt første stillbildekamera i 1953 da jeg var i mitt trettende år. Et kamera fra Kodak laget av bakelitt til 25 kroner. Antagelig var det allerede da noe som var forutbestemt? En annen personlig årsak til at jeg kjøpte kameraet kan være at jeg skulle på en lang tur med Honningsvåg skolemusikk til Gjøvik. På grunn av brenningen og evakueringen av Finnmark høsten 1944 forsvant alt av familiealbum og bilder. Kanskje måtte jeg ta bilder på turen for å vise for interesserte at jeg virkelig hadde vært der? Og som kanskje alle på en filmskole sikkert vet så er faktisk klassisk film 24 stillbilder eksponert i sekundet? Det er det som gjør filmende levende - selv om vi sitter i mørket 24 ganger i sekundet.
Den mest betydningsfulle filmen som manusforfatter, regissør, fotograf eller klipper er alltid den jeg er i gang med. De andre filmene overlater jeg til publikum og i beste fall til filmhistorien.
Din siste film er spillefilmen Lengsel etter nåtid, som utspiller seg i et krigsherjet Finnmark under andre verdenskrig. Du er selv fra Finnmark hvor du ble født et halvt år etter tyskernes okkupasjon av Norge i 1940. Kan du fortelle litt om denne filmen og din motivasjon for å lage den?
Min motivasjon for å lage filmen var å vise «krig som tilstand». Ikke en tradisjonell filmet «krigs-spille-dokumentar-film». Dvs. ikke et forsøk på å rekonstruere krigen på en konvensjonell og ufarlig måte. Så vidt jeg vet har alle krigsfilmene som er laget ikke ført til fred? Men heller til det motsatte? Og ofte til heltedyrkelse for de «seirende»? Gjennom en kvinnelig hovedrolle - i nåtid - prøver jeg å vise at for et menneske som har opplevd en krig er det alltid en tid før, under og etter en krig. Tiden etter en krig forfølger deg også i nåtid. Slik vi akkurat nå opplever og blir konfrontert med de kriger som fortsatt raser.
Derfor oppfatter jeg dessverre også «Lengsel etter nåtid» som en aktuell nåtidig film og ikke som en «historisk film». I alle mine 84 år har det vært krig et eller annet sted i verden. Men krig er ikke en naturkatastrofe. Krigene er til alle tider iscenesatt av MENN-eskeheten - og ikke av KVINN-eskeheten, barn eller oldinger?
Du er 84 år gammel og omtales av filmweb.no som «Norges eldste utøvende filmregissør». Har du flere filmer i deg? Hva jobber du med om dagen?
Jeg jobber nå med en film om heksebrenninger som fant sted like ved stedet jeg vokste opp. Jeg tar utgangspunkt i en prosess fra 1626 og prøver å trekke linjer i historien opp til vår tid hvor kvinner i hele verden har vært, og fortsatt blir utsatt for, vold og trakasseringer.
Du har vært aktiv i norsk filmbransje i en periode preget av store endringer. Hva kreves av unge mennesker som ønsker å bli filmskapere i dag? Hvilken betydning har skoler som Oslo Fotokunstskole i å utdanne studenter som skal forme fremtiden til norsk film?
Den største endringen, og kanskje positivt, er at det nå pga. den digitale utviklingen er mulig å lage sine egne filmer og få dem vist på alternative plattformer. I prinsippet kan hvem som helst lage hva som helst. Utstyr er allemannseie og «alle» behersker det digitale også i etterproduksjonen. Så spørsmålet er - og kanskje spesielt for de som går på Oslo Fotokunstskole - Hva vil du EGENTLIG personlig med ditt «filmliv»? Vil du følge flokken å gjøre det «lettere» for deg selv, eller vil du leve hele livet ditt i tvil om du egentlig har noe personlig av betydning å fortelle? Kunstens vei er tornefull, men også bestrødd med roser - i blant.
OSLO FOTOKUNSTSKOLE INVITERER TIL ÅPEN PRESENTASJON MED REGISSØR KNUT ERIK JENSEN ONSDAG 22.01. KLOKKEN 18:00. JENSEN STÅR BAK EN LANG REKKE SPILLE- OG DOKUMENTARFILMER OG HAR MOTTATT DEN HØYTHENGENDE FILMKRITIKERPRISEN TO GANGER. ARRANGEMENTET ER GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.