Bli kjent med
Bli kjent med: Ole Brodersen
1/23/2025
Stikkord:
Hvordan kunst lager du?
Jeg jobber med fotografi. Frem til nå mest med konseptuelle og/eller iscenesatte landskap, i og rundt Lyngør. Jeg fotograferer blant annet mye fra båt, og en rød tråd er å gi slipp på noe av kontrollen under prosessen. Jeg jobber analogt, hele veien til ferdig kopi, som jeg lager i eget mørkerom her i Lyngør. I disse dager holder jeg på med bok og utstillinger som også skal inneholde en del portretter, samt dokumentariske og historiske bilder.
Hva var det som gjorde at du begynte du å fotografere?
Jeg er opprinnelig utdannet art director fra Westerdals, og hadde en kort karriere i reklamebransjen, før jeg dro på jordomseiling. Jeg ønsket å sitte igjen med noe konkret etter turen og fotograferte mye underveis. Et par av disse bildene ble antatt til en utstilling, og slik ble fotografi et større og større fokus for meg via Oslo Fotokunstskole og senere som assistent for Dag Alveng. Siden 2017 har jeg levd av kunstfotografi.
Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner?
Jordomseilingen var skjellsettende. Alle ombord byttet beite, i all hovedsak fra børs mot katedral. Ombord vokste det frem et ønske om å være i verden på en annen måte, og kunstnerrollen fremsto som et godt alternativ. Da jeg fikk Risør Kommunes kunstnerstipend i 2017 og samtidig flyttet hjem til Lyngør, forstod jeg at det kanskje også var noe man kunne bli, ikke bare ville bli. Her er det ikke så mye å bruke penger på, og det tillater et liv med varierende/lav inntekt.
Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?
Jeg liker best at det gir meg muligheten til å bo her. Om jeg har et kall, så er det mer et Lyngør-kall enn et kunstnerkall. Jeg trives også godt med vage skiller mellom arbeid og fritid, som jo var det Öde Nerdrum forsøkte å si, da han nokså klossete formulerte at ferie var for underklassen. Jeg er også så heldig å få hjelp av assistenter om vinteren, og det er gøy at noen synes det er en god idé å dra ut hit og låse seg inn på et mørkerom de få timene om dagen det er lyst ute.
Jeg har problemer med å komme på noe negativt om tilværelsen.
Har du ett bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?
Den jeg har fordypet meg mest i er nok den britiske maleren J.M.W Turner (1775-1851). Lyngør ble til under seilskutetiden, alle mine forfedre var skipsførere og i tillegg fant Norgeshistoriens største sjøslag sted her under Napoleonskrigene. Sjøstykker har derfor alltid hatt en sterk appell for meg, men Turner tok dette et steg videre. Om han bandt seg til en mast under en storm eller ei er kanskje ikke så viktig, men jeg liker uansett tanken om en såpass dedikert tilnærming.
Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg til kunstfotografer?
Se dokumentaren In No Great Hurry – 13 Lessons in Life With Saul Leiter, om den amerikanske fotografen Saul Leiter, og ta til dere hans råd. Man må gjerne være dedikert, men jeg tror det kan være greit å huske på at det finnes viktigere ting å holde på med i verden.
OLE BRODERSEN ÅPNER UTSTILLINGEN EN TIDS HORISONT OKTOBER 2025 PÅ BOMULDSFABRIKEN KUNSTHALL I ARENDAL. FØLG OLE PÅ @OLEBRODERSEN OG SE MER AV OLES PROSJEKTER PÅ OLEBRODERSEN.COM.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.