Bli kjent med
Bli kjent med: Ulla Schildt
6/12/2024
Stikkord:
Du er aktuell i den årlige Vårutstillingen på Fotogalleriet. Hva viser du der?
På Vårutstillingen viser jeg åtte arbeider fra serien “Notes for Possible Mappings”. Arbeidene varierer fra landskapsbilder til detaljer fra objekter som jeg har funnet i tre ulike arkiver. Arbeidet handler om hvordan vi forstår natur, men også tid, siden arkivbildene har et historisk bakteppe.
Hvordan kunst lager du?
Som billedkunstner arbeider jeg primært med analogt og digitalt fotografi, video og installasjon. For meg er kunst en måte å reflektere over vår tid og historie. Historie, kollektiv hukommelse og menneskets forhold til naturen er gjentagende temaer i min kunstneriske praksis.
Hva var det som gjorde at du begynte du å jobbe med foto?
Jeg studerte journalistikk, og vi hadde et kurs i analogt fotografi hvor vi måtte fremkalle vår egen film og lage kopier i mørkerommet. Det var noe magisk med hele prosessen. Jeg hadde stor glede av å kunne gjennomføre hele prosessen fra planlegging til fremkalling av film og print. Siden den gang har jeg vært forelsket i fotografiet, en følelse som jeg fortsatt har.
Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner.
Jeg har alltid jobbet med kunst, men i 2008 fikk jeg The Curtin O’Donoghue Photo Award i Irland og deltok blant annet på Høstutstillingen i Norge. Samme år ble jeg med på utstillingen New Nordic Photography, COMMON GROUND på Hasselblad Center i Göteborg. Dette er en av grunnene som fikk meg til å satse videre som kunstner.
Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?
Som kunstner er man avhengig av økonomisk støtte, og det kan være veldig krevende å leve med en usikker økonomisk situasjon. På den andre siden opplever jeg at å kunne jobbe med kunsten er et privilegium. Det er en stor glede å kunne være og tenke kreativt. I beste fall begynner man et prosjekt som tar en til helt uventede steder.
Har du ett bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?
Jeg har mange kunstnere som har vært viktige for meg. Blant andre finske Elina Brotherus, som er aktuell i den nyåpnede Kunstsiloen i Kristiansand, eller Esko Männikkö, en finsk fotograf basert i Nord-Finland, ikke langt fra mitt eget hjemsted. Brotherus planlegger og iscenesetter seg selv i bildene, mens Männikkös arbeider er basert på tillit, tilgang, og kanskje også tilfeldigheter. Stort sett er det portretter eller interiører, men det er så stille og intimt at det vil være helt umulig å gjenskape dette uten tilhørighet til disse stedene.
Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg innen kunst?
Jeg anbefaler å se mye kunst. Det viktigste rådet er kanskje å slå seg sammen med andre: bli en del av et atelierfellesskap eller lage sitt eget. Spesielt etter utdannelsen er dette viktig. Det er en drivkraft og glede i fellesskapet, og man trenger et miljø for å utvikle seg videre.
SE MER AV ULLA SCHILDT PÅ SCHILDT.NO OG I ÅRETS UTGAVE AV VÅRUTSTILLINGEN, SOM VISES PÅ FOTOGALLERIET TIL OG MED 30. JUNI.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.