Film- og video

Filmklubb for unge filminteresserte

I Vega Filmklubb håndplukkes filmene i programmet av filminteresserte mellom 18-25 år. Vi har snakket med prosjektleder Hannah Hasseløy om filmklubben og vårsemesterets program 100 år med film.
Bilde fra introduksjon til filmvisning i Vega Filmklubb. F.v. Agnes Tvedt og Lavrans Næsheim.

I Vegas utmerkede program har dere en perle av en filmklubb ved navn Vega Filmklubb. Kan du fortelle om denne klubben og hvem den er til for?

Først og fremst, takk for de fine ordene! Vega Filmklubb er i utgangspunktet åpen for alle, men har naturligvis en brukergruppe som setter pris på god film og filmhistorie. Det er ingen aldersgrense på visningene, og vi opplever at alt fra 16- til 80-åringer møter opp. Siden programmet kurateres av Vega Ung Film, som består av unge mellom 16 og 25 år, ser vi også at mange unge kinogjengere har fått øynene opp for tilbudet.

Medlemmene har ansvar for omtale av filmer, markedsføring, samt design av plakater og headers,  som denne headeren for "Wings of Desire".

For spesielt interesserte er det mulig å delta i filmklubbens kuratorgruppe. Hva skjer der? 


Vega Ung Film (VUF) utgjør filmklubbens styre og møtes hver tirsdag. Vi fordeler ulike verv og ansvarsområder blant medlemmene, noe vi ser skaper eierskap og dypere engasjement. I starten av hvert semester fokuserer vi på å kuratere programmet for Vega Filmklubb. Først velger vi et tema, og deretter starter filmutvelgelsesprosessen. Alle styremedlemmene kan komme med forslag, som deretter stemmes over før rettigheter avklares med Norsk Filmklubbforbund (NFK).

Styremedlemmene har i tillegg ansvar for all markedsføring og design av plakater og headers, samt for å skrive omtaler av filmene. Vi fordeler også ansvar for ulike aspekter ved gjennomføringen på visningsdagene – som registrering og introduksjon før filmen.

Når programmet er satt og alt materiell er ferdig utarbeidet, blir møtene en samlingsplass der styremedlemmene får utforske sin generelle filminteresse. Vi snakker om filmene de har sett i det siste, og åpner for samtaler og diskusjoner om film og filmhistorie. Møtene ledes av meg, Hannah Hasseløy, som er prosjektleder for Vega Ung, men alt skjer på ungdommenes premisser – det er deres møteplass, og de får selv forme hvordan møtene skal være.

I tillegg til samtaler har vi jevnlige internvisninger der hele gruppen ser film sammen. Hvert semester avsluttes med en hyggelig kveld med matservering, quiz og sosialt samvær.

Vi ser at VUF er et verdifullt tilbud for filminteressert ungdom – både faglig og sosialt – og det er en ytterst engasjert gjeng som viser stor lidenskap for filmens verden.

Vega Filmklubbs vårprogram 2025.

Tema for våren er intet mindre enn "100 år med film". Hva står på programmet?

Ja, det ble et spennende tema denne våren! Programmet består av et bredt spekter av filmer fra 1920- til 2010-tallet. Vi har lagt vekt på mangfold – både når det gjelder opprinnelsesland, representasjon av ulike perspektiver, sentrale filmbevegelser og tematikk.

Semesteret ble innledet med F. W. Murnaus Sunrise fra 1927. Deretter har vi vist filmer som Vampyr, Sykkeltyvene, Black Orpheus og Funeral Parade of Roses. Videre utover våren viser vi blant annet Tomorrow I’ll Wake Up and Scald Myself with Tea, Wings of Desire, La Haine, Den brysomme mannen og Taxi Teheran.

20. mai vises den franske filmen "La Haine" fra 1995. Filmen utforsker temaer som politivold, rasisme og misfornøyde ungdommer i forstads-Paris.

Filmklubben må sies å ha byens kanskje mest sympatiske kinopriser. Hva koster det å være med og å se filmene i programmet?


For å delta på Vega Filmklubbs visninger må man registrere seg som medlem i NFKs register og betale et medlemskapsgebyr på 25 kr. Medlemskapet er gyldig i seks måneder av gangen. Deretter koster det 50 kr per billett til alle filmklubbens visninger.


LES MER OM VEGA FILMKLUBB OG VÅRENS PROGRAM PÅ VEGASCENE.NO. HOLD DEG ORIENTERT VED Å FØLGE FILMKLUBBEN PÅ @VEGA_FILMKLUBB.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanningeller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler