Utstilling
– Jeg er en internettsamler
2/9/2022
Stikkord:
Du åpner utstillingen Xs and Os på QB Gallery torsdag kveld. Hva viser du i utstillingen?
I utstillingen viser jeg tolv flerfargede silketrykk som er rammet inn i trelister jeg har gravert. Selve motivene har jeg jobbet med helt siden pandemiens start, men selve produksjonen og trykkingen ble nettopp ferdigstilt.
Også i din forrige soloutstilling, Long Lust Love på Golsa i 2019, brukte du bilder fra internett som råmateriale i verkene dine. Hva er det som tiltaler deg som fotograf ved å jobbe med funnet fotografisk bildemateriale, kontra å ta bildene selv?
Motivene tar utgangspunktet i bilder fra porno, datingapper, virale videoer, nettbutikker og sosiale medier, men de er sjeldent eksplisitte. Dette er bildemateriale som er produsert utelukkende for digital distribusjon – bilder som vil bli delt og sett.
Selv er jeg forholdsvis klassisk skolert innen kunstfoto. På skolen ble likevel bildene som omgir oss oftest, lite diskutert i kunstnerisk sammenheng. Jeg er personlig er interessert i nyansene som finnes mellom avsender og mottaker av et bilde, emoji eller meme og hvordan det forandres av viralitet, kontekst, kultur og tid. Å dra denne interessen inn i mitt kunstneriske virke kom naturlig.
Du har til flere utstillinger benyttet deg av silketrykk til å fremstille bildene dine. Kan du fortelle om arbeidsprosessen som ligger bak bildene og hvorfor du benytter deg av nettopp silketrykk?
Selv om jeg primært ser på meg selv som kunstfotograf, har jeg jobbet med silketrykk i over åtte år. Jeg har ingen problem med å hoppe fram og tilbake mellom de to og gjør det som passer det spesifikke prosjektet best.
Arbeidsprosessen bak dette prosjektet har vært omfattende. Jeg er en internettsamler, så det er der alt begynner. Over lengre tid samler jeg materiale: noen ganger tilfeldig, men som oftest oppsøker jeg spesifikke sider eller prøver å bli fanget av algoritmer som gir meg mange bilder innen et spesifikt emne. Deretter manipulerer jeg bildene; legger til nye lyskilder, nye bakgrunner, endrer blikk, beskjærer og fargelegger. Så blir bildene blåst opp cirka 70 ganger fra en iPhone-størrelse og rasterisert. Videre skriver jeg ut alle bildene digitalt for å ha konkrete og håndfaste farger å jobbe med på trykkeriet. I dette tilfellet blandet jeg farger og trykket i 20 dager. I siste fase jobbet jeg med en møbelsnekker for å gravere inn symboler og grafiske elementer i rammene.
I verkene i utstillingen spiller grafiske elementer en sentral rolle, og trerammene rundt bildene er også preget med motiver. Kan du fortelle litt om rammene og de grafiske elementene?
Interessen for de grafiske elementene begynte egentlig da jeg researchet gamle brev og religiøse dokumenter med border. Videre ble jeg interessert i ornamentikk, helleristninger, runesteiner og broderier. Jeg så disse i sammenheng med emojier, og en fornyet interesse blant mange unge på internett, for mindfulness og horoskoper. Også her er det de symbolske forskyvningene som oppstår i møte med betrakteren som interesserer meg kunstnerisk.
Jeg har gravert grafiske elementer, figurer, dyr og symbolske referanser fra trykkene i rammene. Håpet er at de åpner opp lesingen av enkeltverkene – fordi alle har ulik forståelse for symbolene, og skaper en mer dynamisk utstilling som man må bevege seg i.
UTSTILLINGEN Xs AND Os AV CHRISTIAN TUNGE VISES PÅ QB GALLERY I PERIODEN 10.02. - 13.03.2022. UTSTILLINGSÅPNING TORSDAG 10. KL. 18:00 - 20:00. CHRISTIAN ER TIDLIGERE STUDENT PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE OG HAR VED FLERE ANLEDNINGER VÆRT GJESTELÆRER PÅ SKOLEN.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.