Fire studenter fra Oslo Fotokunstskole skal stille ut på fotofestivalen Nordic Light, som arrangeres denne uken. Vi har snakket med rektor Hanne Sophie Claussen, som selv skal ta turen til Kristiansund for å se utstilling, om studentenes bidrag til årets festival, årets fokus på fotobøker og hvorfor denne typen eksponering av studentene er viktig for skolen.
Verk av OFKS-student Thando Sikawuti, som vises under årets Nordic Light. Foto: Thando Sikawuti

Oslo Fotokunstskole (OFKS) kommer til å være synlig under den årlig fotofestivalen Nordic Light, som arrangeres i Kristiansund 26. – 30. oktober. Hva får festivalens publikum se fra Oslo Fotokunstskole i år?

Fire av skolens fotostudenter stiller ut på studentutstillingen i Kristiansund Kunstforening. De som stiller ut er Embla Moe, Stian Rasmussen, Thando Sikawuti og Amalie de Lange D'Agostino. 

Verk av OFKS-student Amalie de Lange D'Agostino, som vises under årets Nordic Light. Foto: Amalie de Lange D'Agostino

I tillegg til å være rektor for Oslo Fotokunstskole sitter du i Nordic Lights kunstneriske råd. Er det noe du ser spesielt frem til i årets festivalprogram?

Jeg gleder meg selvsagt til å se årets studentutstilling. Med fjorårets i minne som med høy kvalitet, regner jeg med at det blir en fin utstilling også i år. Også ser jeg frem til å se utstillingene forøvrig, på festivalen. Ellers er tematikk på festivalprogrammet "fotobøker" og "konflikt" hvor ulike dager er viet til de ulike tematikkene.

Jeg er spent på sammensetningen av forelesere og kunstnerpresentasjoner disse dagene. Rasmus Vasli, som driver fotogalleriet Vasli Souza i Oslo, nylig overtok som festivalsjef, og har arbeidet hardt for å få på plass programmet, så det gleder jeg meg til å se og høre. Kunstnerpresentasjonene er jeg spesielt begeistret for. 

Jeg sitter alltid igjen med nye ideer og kontakter etter en slik festival, som jeg kan ta med tilbake til Oslo Fotokunstskole. Oslo Fotokunstskole har fotobokprosjekt med studentene hvert år, jeg er sikker på jeg vil ta med nye impulser til dette prosjektet, for eksempel.

Verk av OFKS-student Stian Rasmussen, som vises under årets Nordic Light. Foto: Stian Rasmussen

 

Du har deltatt i juryen for årets open call for fotobøker, og årets festival har en egen dag hvor programmet er viet fotoboken. Er det noen tendenser å spore i bunken av bøker som er blitt sendt inn av fotografene i år? Er 2022 et godt år for fotoboken? 

Jeg var overrasket over den internasjonale interessen, det var stor bredde her blant søkerne. Dette gjenspeiler seg i de som har vunnet: Emanuel Cederqvist (Sverige) Siri Ekker Svendsen (Norge), Stratis Vogiatzis (Hellas) og Xenia Nikolskaya (Russland, bosatt i Egypt). Bredden er også stor vedrørende tematikker og motivkretsen bøkene tar for seg. Skal jeg velge noen tendenser må det være det selvbiografiske eller familienære, natur, og politiske problemstillinger. Det var flere gode søkere, vi skulle egentlig kun velge tre vinnere, men vi fikk godkjent fire da alle disse er flotte representanter for fotobøker i år. Jeg ser frem til å møte de alle på festivalen og høre de presentere prosjektene sine og bla i bøkene deres! Per nå har jeg kun sett Siri Ekker Svendsen sin bok fysisk.

Fotobøker er populære og jeg vil absolutt si 2022 er et godt år. Det er stadig mer vanlig at fotokunstnere gir ut kunstbøker, fotomediet er spesielt egnet for dette. Og med dagens teknologi, flere forlag spesialisert på fotobøker, eller muligheten til å gi ut bok på egenhånd, er det mer motiverende å søke om midler til å produsere en fotokunstbok. Det er en fin måte å vise eget arbeid på og formidle sitt budskap. Den digitaliserte hverdagen vi omgis av gjør muligens også at publikum tiltrekkes av de fysiske bøkene, i større grad. Flere av bøkene vi gikk gjennom viser en bevissthet rundt det taktile ved bruk av stoff, vakkert papir eller lignende, noe som øker tiltrekningskraften ytterligere. Og for de som ikke har økonomi eller plass til å investere i kunst, er boken et kjærkomment alternativ. 

Verk av OFKS-student Embla Moe, som vises under årets Nordic Light. Foto: Embla Moe

Oslo Fotokunstskole samarbeider med en rekke andre arrangører, så langt i høst har skolen samarbeidet med filmfestivalen Mirage og fotofestivalen Oslo Negativ. Hvorfor er denne typen samarbeid viktig for skolen og studentene?

Vi er opptatt av å være en synlig aktør i fotokunst- og filmkunstmiljøet. Da er det enkelte steder eller sammenhenger vi har valgt å bruke tid, hvor vi ser at vi både har noe viktig å tilføre, men at vi også sitter igjen med noe selv. Studentene får kontakter, vist seg frem, og de får delta "innenfor" i andre foto-, kunst- eller filmsammenhenger enn OFKS, mens de er studenter. Skolen sitter med tung fotofaglig kompetanse og vi har fantastiske studentarbeid, da er det flott å kunne bidra med dette i andre sammenhenger enn kun på skolen. I år stilte også flere av våre lærere ut side om side med studenter under Oslo Negativ og vi arrangerte Fotosalong hvor lærere fra skolen deltok. 

Gjennom å delta utenfor skolen får vi økt synlighet i profesjonelle sammenhenger, vi regnes med i foto- eller filmkunstmiljøer, og vi knytter viktige kontakter, som vi kan invitere til skolen. Dette gagner til slutt studentene, gjennom økt kvalitet på deres utdanning. Vi holder oss stadig aktuelle ved å delta på ting også utenfor skolens fire vegger. 

Bilde fra Oslo Fotokunstskoles Fotosalong under Oslo Negativ 2022. F.v. OFKS-rektor Hanne Sophie Claussen, kunstner Else Marie Hagen, kunstner Mikkel McAlinden og kunstner og MELK-grunnlegger Behzad Farazollahi. Foto: Stian A. Rasmussen.

NORDIC LIGHT ARRANGERES I 26. – 30. OKTOBER. SE NORDICLIGHTFESTIVAL.NO FOR KOMPLETT FESTIVALPROGRAM. DELTAKTENDE STUDENTER FRA OSLO FOTOKUNSTSKOLE ER EMBLA MOE, STIAN RASMUSSEN, THANDO SIKAWUTI OG AMALIE DE LANGE D'AGOSTINO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler