film

Slår et slag for dokumentarfilm som kunst

9/21/2021

Stikkord:

Gjengen bak den nye filmfestivalen MIRAGE synes dokumentarfilmbegrepet er for begrenset, og ønsker å vise at dokumentarfilm er mye mer enn journalistikk. Vi har snakket med festivalledelsen som består av kreativ leder Egil Håskjold Larsen, festival- og programsjef Racha Helen Larsen og kommunikasjonssjef og kurator Helene Eggen.
Crewet bak Mirage som arrangeres til helgen: Bak f.v. Egil Håskjold Larsen, Racha Helen Larsen, Helene Eggen, Emilie Valderhaug og Tone Lundefaret. Sittende, f.v. Suzanne Øfjord og Ida Kviteberg

Gratulerer med den nye dokumentarfestivalen MIRAGE som går av stabelen for aller første gang til helgen! Hva kan publikum vente seg?

Publikum kan vente seg kvalitetsfilmer hentet fra de mest sentrale filmfestivalene over hele verden. Et utvalg dokumentarfilmer som ikke nødvendigvis skal lære eller belære deg om noe, men ta deg med på reiser og gjøre deg nysgjerrig på verden, steder og vesener :) Alle filmene i programmet er visuelt slående og håndverksmessig interessante filmer, hvor det audiovisuelle språket står sentralt.

MIRAGE har ikke noe tema, men ønsker vise fram de mest spektakulære filmene som oppleves best på kino. Men enda viktigere enn filmene i programmet er festivalen som en sosial arena, og et sted å møte likesinnede som interesserer seg for film og verden rundt seg. Vi har masse sosiale arrangementer og det blir full fest på Vega med DJer i alle etasjer, utstilling, konserter i samarbeid med ULTIMA, nattkino, båtkino med konsert og både Vega Scene og Kunstnernes Hus skal være et sted for å henge ut, kjøpe seg noen øl og tilbringe dagen.

MIRAGE er også et sted for bransjen, og dermed også et ideelt sted for unge filmskapere og studenter å kunne møte folk fra den utøvende bransjen. Vi har også en rekke samtaler, debatter og Q&As knyttet til det å lage film og behandle virkeligheten (the art of the real).

Stillbilde fra filmen The Challenge av den italienske kunstneren og filmskaperen Yuri Ancarani. Foto: Mirage

Det finnes allerede flere filmfestivaler i Oslo, hva var det som fikk dere til å starte MIRAGE? Hva er det som skiller denne festivalen fra utbudet som allerede eksisterer?

Vi ønsket å starte MIRAGE for å bidra til å styrke festivalkulturen i Norge rundt det å dra på filmfestival. Vår motivasjon kommer først og fremst fra at vi som filmskapere, som reiser rundt på festivaler, får oppleve så sinnsykt mange gode filmer, som aldri når publikum her hjemme.

I tillegg ønsker vi å slå et slag for dokumentarisk arbeid som kunst. Dokumentarfilm er så mye mer enn journalistikk, og vi ville vise fram de filmene som beviser at dokumentarfilm er en kunstretning, på lik linje med fiksjonsfilmen. Er jo stas at dokumentarfilmer så å si tok hjem alle de gjeveste prisene på årets Amanda utdeling. Det bør jo kunne si noe om kvaliteten på det som lages både her hjemme og internasjonalt.

Stillbilde fra filmen The Two Sights av den canadiske kunstneren og filmskaperen Joshua Bonnetta. Foto: Mirage

Flere av filmene i festivalens program utfordrer grensene for hva en dokumentarfilm kan være, ved å bevege seg i grenselandet mellom dokumentar og fiksjon. Har det vært viktig for dere å sette opp filmer som utfordrer dokumentarsjangeren? Hva er det denne typen tilnærming til dokumentarfilm som interesserer dere?  

For oss er dokumentarfilmbegrepet en noe begrensende term og noe publikum ofte assosierer med de dokumentarene man ser på TV eller som tar opp et hardtslående tema eller kanskje handler om dyr. Vi velger ikke filmer basert på tema, eller basert på hva de forteller oss, men hvordan det som formidles er fortalt.

Flere av filmene i årets program kan kanskje kategoriseres som hybride filmer, eller er i grenselandet mellom fiksjon og dokumentar, og de representerer en metode, eller måte å jobbe på, som gir oss et annerledes blikk på det de tar opp. Dokumentarfilm handler om representasjon og det å gjengi noe som har rot i "virkeligheten", der ingenting er virkelig, men nettopp kunstnerens gjengivelse og tolkning, og her finnes det uendelig mange måter å gjøre det på. For oss har det vært viktig å vise fram spennvidden av hva dokumentarfilm kan være, og å vise fram kvaliteten på arbeidet som ligger bak å lage disse filmene. 

Stillbilde fra filmen Pine Ridge av den svenske dokumentarfilmskaperen Anna Eborn. Foto: Mirage

Det er et svært rikholdig program under festivalens tre dager, med mestersamtaler, konserter, utstillinger, boklanseringer, DJs og filmvisninger. Har dere som arrangerer festivalen noen personlige favoritter som dere ser ekstra fram til? 

Det er nok det å sette sammen helheten, å vise fram bredden av uttrykk vi ser mest fram til. Det å se folk samle seg rundt kvalitetsfilmen, og bare det å være på kino igjen blir utrolig gøy, vi er også veldig glade for å kunne arrangere nattkino på Vega, for første gang. Så vi håper å få til den ordentlige festivalstemningen, der folk deler en flaske vin, og sitter å diskuterer film og livet sammen. Vi er veldig glade for å kunne bidra til å arrangere noe sosialt igjen, og til å lede folk tilbake til kinoen igjen.

Om vi skal trekke fram noen filmer så er det stor stas å vise El Mar La Mar, som er en nydelig film, som klart fungerer best på det store lerretet, og The Two Sights av samme regissør. I tillegg er det gøy å hente fram noen litt eldre filmer som The Challenge av den italienske kunstneren og filmskaperen Yuri Ancarani og Pine Ridge av Anna Eborn. To filmer som har vært braksuksesser på internasjonale festivaler, og i tillegg ekstra gøy at de begge kommer til Norge for å møte publikum og snakke om sitt arbeid.

FESTIVALEN MIRAGE ARRANGERES HELGEN 24. – 26. SEPTEMBER PÅ VEGA SCENE, KUNSTNERNES HUS KINO OG KULTURBÅTEN MS BJØRVIKA. SE KOMPLETT FESTIVALPROGRAM PÅ MIRAGE.NO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler