film

- En hjertevarm film

Med filmen "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" ønsker regissør og eks-OFKS student Ragnhild Nøst Bergem å endre hvordan samfunnet ser på mennesker som er annerledes. Vi har snakket med Raghild om hennes kritikerroste dokumentarfilm som vises på kino i disse dager.
Stillbilde fra dokumentarfilmen "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" av Ragnhild Nøst Bergem. Foto: Ragnhild Nøst Bergem

Du er kinoaktuell med filmen "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr". Hvem er Ola? Og hva får publikum oppleve i denne filmen?

Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen i Vestfold. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.

Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette. Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig. 

"Ola – en helt vanlig uvanlig fyr" er en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

Regissør Ragnhild Nøst Bergem. Foto. Jonas Fagereng Jacobsen

I filmen møter vi en hovedperson som er åpenhjertig og reflektert om egen annerledeshet, utenforskap, og om å være dratt mellom et ønske om være selvstendig og å ville høre til i et fellesskap. Kan du fortelle litt om møtene dine med Ola og hva du ønsker at publikum skal sitte igjen med etter å ha sett filmen? 

Jeg er både regissør og fotograf og er alltid alene på opptak. Det gjør at vi blir godt kjent og i løpet av alle disse årene har Ola blitt en viktig person i mitt liv. Olas måte å se på verden og menneskene rundt seg, inspirer meg. Han er en klok og reflektert fyr som deler åpent hvordan det har vært for han å føle seg annerledes. Jeg ser opp til hvordan han tør å ta sjanser selv om det er skummelt og det er usikkert hvordan det vil gå. Vi er også nesten like gamle og jeg tror vi begge tenker på mye av det samme. Det burde jo egentlig ikke ha vært noe å lure på, men også jeg er påvirket av hvordan samfunnet ser på mennesker som er annerledes, og som eksempelvis har en utviklingshemming. Med denne filmen vil jeg bidra til å endre dette bildet.

I dokumentarfilmen "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" får publikum stifte bekjentskap med Ola Henningsen som bor i landsbyen Vidaråsen utenfor Tønsberg. Foto: Sigurd Neby

Dette er en film som du har jobbet frem over en periode på hele ni år. Kan du fortelle litt om prosessen som ligger bak filmen og hvordan du har klart å kondensere dette til en film på én time og tolv minutter?

Å jobbe med en dokumentar over ni år har vært en tålmodighetsprøve for alle involverte. Prosjektet har hatt flere ulike former, men etterhvert ble det tydelig at det var Ola sin historie jeg ville fortelle. Det har ikke vært lett å selge inn en film om det å være annerledes, men jeg er jo veldig glad nå for at jeg ikke har gitt opp tross motstand underveis. At det har blitt en kinofilm er stort!

Helt siden jeg ble kjent med de på Vidaråsen i 2014 har vi hatt en god dialog. Det har vært viktig å involvere Vidaråsen, Olas familie og viktigst av alt Ola i klippeprosessen. De har sett og kommet med tilbakemeldinger underveis, slik at vi alle er enige om at det som er med i dokumentarfilmen er greit for alle. 
Det er en smertelig prosess når klippeperioden nærmer seg slutten. Det meste av det jeg har filmet kommer jo ikke med. Men når jeg ser på filmen nå er det faktisk ikke noe jeg tenker på at jeg savner.

Stillbilde fra dokumentarfilmen "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" av Ragnhild Nøst Bergem. Foto: Ragnhild Nøst Bergem

Under Human internasjonal dokumentarfilmfestival mottok filmen hederlig omtale der juryen trakk frem at "her møter vi et unikt og karaktersterkt individ, klar til å bruke sin egen stemme", og at "filmen tar konkret opp temaet ytringsfrihet, og er (...) en utvidelse av det demokratiske rommet i Norge." Hvor viktig har det vært for deg å gi rom for Olas egen stemme og erfaringer i denne filmen?  

Ola har en forståelse av sin egen situasjon og et brennende ønske om selv å bidra til endring. Dette mener jeg er særlig unikt og noe som skiller denne historien fra andre som tidligere har blitt vist i offentligheten. Jeg tror på verdien av å vise mangfoldet i dagens samfunn. For vi lever i en verden hvor det kommer til å fortsette å være noen som er litt annerledes, men jeg håper at skillet mellom «oss» og «dem» ikke skal være like stort som det er nå.

Hvor kan publikum se filmen?

Filmen har premiere på kino fredag 13 oktober og vises på kinoer rundtomkring i landet. Jeg skal reise på en turné med filmen, for det å lage spesialvisninger er en viktig del av lanseringen på en film som dette. 
Etter å ha jobbet i så mange år med en film er det dessuten veldig fint å få være med på ferden den har på kino. Å møte publikum rundt omkring i landet som gir umiddelbar respons gir meg mye! 

"OLA - EN HELT VANLIG UVANLIG FYR" AV RAGNHILD NØST BERGEM VISES PÅ KINO, SE
NFKINO.NO FOR SPILLETIDER. LØRDAG 21. OKTOBER KL. 16:00 ER DET SPESIALVISNING PÅ GIMLE KINO, HVOR RAGNHILD VIL SNAKKE OM FILMEN FØR OG ETTER VISNINGEN. RAGNHILD ER TIDLIGERE STUDENT PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE OG HAR VED FLERE ANLEDNINGER VÆRT GJESTELÆRER PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLES FILM- OG VIDEOLINJE.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler