Bli kjent med

Bli kjent med: Ragnhild Nøst Bergem

Filmskaper Ragnhild Nøst Bergem startet å lage dokumentarfilm under studietiden på Oslo Fotokunstskole. I dag er hun en prisvinnende filmskaper. Vi har snakket med Ragnhild om hennes vei inn i film og hvordan blod, svette og tårer er en del av hverdagen for en standhaftig regissør.
Dokumentarfilmskaper Ragnhild Nøst Bergem. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

Hvordan film lager du?

Jeg er dokumentarfilmregissør og fotograf og jeg lager dokumentarfilmer for kino, tv og festivaler. En fellesnevner i arbeidene er mellommenneskelige relasjoner og likeverd. Jeg vil bringe publikum nærmere folk vi ikke hører så mye fra. Min målsetting er å lage filmkunst som berører og utvider kunnskap og forståelse.

Hva var det som gjorde at du begynte å lage film?

Som student på Oslo Fotokunstskole laget jeg blant annet en dokumentarfilm som heter "Livet er et lysblaff mellom to mørke evigheter". Filmen kom med på noen festivaler og der møtte jeg flere fra filmbransjen som inspirerte meg. Jeg søkte på dokumentarfilmregi på Høgskolen i Innlandet og kom inn. I løpet av årene på studiet fant jeg min stil og fortellermåte innenfor filmen og bestemte meg rett og slett for å satse.

Dokumentarfilmen Ola - En helt vanlig uvanlig fyr av Ragnhild Nøst Bergem vant Gullruten for beste dokumentarfilm 2024. Her avbildet sammen med Ola Henningsen, som hun fulgte med kamera gjennom ni år og portretterer i filmen. Foto: Privat

Når visste du at du ville bli profesjonell filmskaper?

Jeg har alltid hatt lyst til å skape noe og jobbe kreativt, men jeg har ikke visst fra tidlig at jeg skulle bli filmskaper. Her har det ene fulgt det andre og jeg ble nok ikke ordentlig klar over det før jeg plutselig hadde det som jobb.

Stillbilde fra dokumentarfilmen Ola - En helt vanlig uvanlig fyr av Ragnhild Nøst Bergem. Et uttalt mål for filmen var å endre hvordan samfunnet ser på mennesker som er annerledes. Foto: Ragnhild Nøst Bergem

Hva liker du best og dårligst med å være filmskaper?

Det beste er muligheten til å kunne dykke inn i forskjellige temaer og bli kjent med så mange forskjellige folk. Jeg har for eksempel laget en kinofilm som følger personer med demens, filmen heter "Vær her". I løpet av periodene jeg jobbet med den lærte jeg mye om tematikken, men aller mest ble jeg kjent med personer som jobber med det eller lever i det. Det å kunne bringe historiene ut til publikum og berøre dem gir stor mening for meg. Jeg opplever at det jeg lager bidrar til endring og treffer noe i folk. Det gjør meg glad og ikke minst motivert til å fortsette.

Det er ofte lange prosesser i filmene jeg har laget, med blod, svette og tårer underveis. Ting man jobber for blir ikke alltid noe av, så du må ha pågangsmot og holde ut. Det er utfordrende. Men jeg har med årene erfart at det faktisk går hvis du ikke gir deg. Min siste dokumentarfilm "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" startet jeg for eksempel på da jeg studerte i 2014, så det kan være lange løp. Da er det selvfølgelig veldig stas å få vist det jeg lager til så mange på kino

Stillbilde fra dokumentarfilmen Vær her, hvor Ragnhild skildrer livet til tre person som alle har fått en demensdiagnose, blant annet gjennom det kjærlige forholdet mellom Sigvald Tveit og hans kone Barbro. Foto: Ragnhild Nøst Bergem.

Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg innen film?

Underveis i studiene er mitt råd å benytte muligheten til å prøve ut ting, og å bruke både lærere og elever til så mye feedback som mulig.
Som i de fleste kunstretninger er det mange som kjemper om det samme, så det vil være nederlag og motstand ute i det virkelige liv. Men ikke gi deg, hold ut!


RAGNHILD NØST BERGEM ER EN DOKUMENTARFILMSKAPER MED UTDANNELSE FRA
HØGSKOLEN I INNLANDET OG OSLO FOTOKUNSTSKOLE. SE DEN GULLRUTEVINNENDE DOKUMENTARFILMEN OLA - EN HELT VANLIG UVANLIG FYR AV RAGNHILD NØST BERG PÅ NRK.NO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler