Utstilling

Duoutstilling på Fotografiens Hus

Fotografiens Hus viser i disse dager to prosjekter av Stephanie Sikkes og Malin Griffiths. - De bruker fotografi til å utforske identitet, kvinnerollen, og samfunnsnormer, sier Anna Maria Solum, daglig leder ved Fotografiens Hus.
Installasjonsfoto av Malin Griffiths på Fotografiens Hus.

Dere viser en utstilling med to prosjekter av Stephanie Sikkes og Malin Griffiths, to fotografer som i liten grad har vært utstilt i Oslo tidligere. Hvem er Sikkes og Griffiths?

Stephanie Sikkes og Malin Griffiths er to kunstnere som bruker fotografi til å utforske identitet, kvinnerollen, og samfunnsnormer. I Fotografiens Hus stiller de ut hvert sitt prosjekt: Woman in the shape of… og Dogwalk. De to prosjektene står på egne bein, men er også valgt til å utgjøre én fellesutstilling ettersom de har overlappende berøringspunkter. Utstillingen står til 21. mai 2023.

I tillegg til å være frilansfotograf og utdannet ved Bilder Nordic, har Stephanie Sikkes bachelorgrad i klesdesign og hun har jobbet flere år som designer i Stockholm, Los Angeles og Oslo. Symbiosen mellom mote og kunst kommer til uttrykk i hennes fotografiske virke, og hun fokuserer særlig på den menneskelige form, taktilitet og det kvinnelige blikket.

Malin Griffiths er en svensk kunstner, med base i Särö og Gøteborg. Hun er utdannet med master i fotokunst ved Gøteborgs Universitet, og har stilt ut ved flere kunstmuseer og gallerier i Sverige. Griffiths motiver er ofte fargerike og humoristiske, og hun benytter seg gjerne av iscenesettelse, kostyme og rekvisita for å utforske indre og ytre forventninger til identitet og kjønn.

Verk av Stephanie Sikkes fra utstillingen på Fotografiens Hus.

Kan du fortelle om prosjektet Dogwalk av Malin Griffiths?

Tittelen på prosjektet spiller på begrepet «Catwalk». Malin Griffiths betrakter verden som en teaterscene hvor vi daglig, med maskespill og kostymer, framfører vårt kjønn og utøver kontroll over vår egen og andres identitet. I utstillingen på Fotografiens Hus viser Griffiths fotografier der kunstneren, hennes partner og deres to barn veksler mellom å bære egne og hverandres maskeavstøpninger. I flere av bildene har de også på seg antrekk med kjønnede assosiasjoner, slik som herredresser eller ballkjoler. De uventede sammensetningene av masker og klær forvandler familiemedlemmene til tvetydige figurer.

Mange av motivene er fotografert med naturlandskap i bakgrunnen - som ved nærme granskning viser seg å være bildebehandlet. Prosjektet er slik sett et resonnement rundt natur og kultur, det indre mot det ytre.

Verk av Malin Griffiths fra utstillingen på Fotografiens Hus.

Kan du fortelle om prosjektet Woman in the shape of… av Stephanie Sikkes?

I prosjektet Woman in the shape of… har Stephanie Sikkes avbildet det hun beskriver som sterke, kvinnelige karakterer i ulike aldre. Sikkes stiller fortrinnsvis ut delikate, håndlagde fotokollasjer, laget av ulike papirtyper. I tillegg viser hun store dobbelteksponerte fotografier, samt en større, lagvis fotoinstallasjon av poppelfinér. De ulike materialene og sammensetningene i utstillingen medvirker til et tredimensjonalt og bevegelig uttrykk.

Prosjektet er inspirert av dadaistenes fotomontasjer og hvordan uventede billedsammensetninger ble brukt til å stille spørsmål om eksisterende samfunnsstrukturer. Særlig har Sikkes latt seg fascinere av avant-garde kunstneren Hannah Höch (1889-1978) som gjennom dynamiske kollasjer og et kritisk blikk utforsket sin egen tids fremstilling av kvinnerollen. Totalt sett kan prosjektet Womain in the shape of… betraktes som en formskiftende og heterogen presentasjon av den moderne kvinne.

Installasjonsfoto av Stephanie Sikkes på Fotografiens Hus.

Hvilke andre utstillinger kommer på Fotografiens Hus i tiden fremover?

Fra 25. mai til 25. juni 2023 viser Fotografiens Hus utstillingen Bror av dokumentarfotograf Brian Cliff Olguin. Olguin har fotografert hverdagen til unge menn og gutter fra Holmlia. Drabantbyen sør i Oslo har de senere årene fått mye negativ omtale i media, og flere av ungdommene på Holmlia føler seg urettferdig stigmatisert. Dette gjelder særlig de unge mennene og guttene som vokser opp i bydelen. Olguin, som selv kommer fra Holmlia, har med varme og glimt i øyet skapt et prosjekt som gir innblikk i ungdommenes egen hverdag – der fotball, gaming og vennskap står sentralt. En hverdag, slik Olguin beskriver det, uten de store overskriftene.

UTSTILLINGEN MED STEPHANIE SIKKES OG MALIN GRIFFITHS VISES PÅ FOTOGRAFIENS HUS TIL OG MED 21. MAI.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler