Utstilling

– En refleksjon over nuet

2/14/2022

I utstillingen «Another Layer» viser kunstner og OFKS-lærere Sabina Jacobsson verk fra 20 år tilbake og fram til i dag. Vi har snakket med Sabina om utstillingen, og hvordan hun gikk fra å være maler til å ha video som hovedmedium.
Begravelse av Sabina Jacobsson, fra utstillingen «Another Layer» på Sandefjord kunstforening.

Du er aktuell med utstillingen «Another Layer» som vises på Sandefjord kunstforening. Hva stiller du ut i Sandefjord?

Jeg stiller ut film, foto, tegning, lyd, tekst og skulptur som spenner fra 20 år tilbake og frem til i dag.

I høst viste du utstillingen «Ideer og tvil» på Sagene kunstsmie, hvor du laget et nytt tre-kanals videoverk med utgangspunkt i ditt eget arkiv fra de siste 20 årene som kunstner. Denne metoden har du videreutviklet til utstillingen i Sandefjord. Kan du fortelle litt om denne arbeidsformen?

«Ideer og tvil» er med i utstillingen, og utgjør hovedverket. Jeg har fortsatt min søken etter tidligere verk som kan passe inn i de nye lagene av nuet som utstillingen reflekterer. «Another Layer» tar utgangspunkt i nuet og det som vi har rundt oss. De små, kanskje ubetydelige, men allikevel merkbart iøynefallende iakttagelser. Når jeg tar frem tidligere verk og omarbeider disse så er utgangspunktet allerede godt gjennomarbeidet. Ved å omarbeide og justere verkene, gjør jeg dem mer aktuelle til der jeg befinner meg nå. Det er flere tidligere verk som først nå blir tydeligere når jeg setter dem inn i en ny kontekst, og tillegger dem et nytt narrativ.  

Installasjonsfoto fra utstillingen Another Layer av Sabina Jacobsson på Sandefjord kunstforening.

I tillegg til video arbeider du også med andre medier som tegning, foto og installasjoner, og i Sandefjord viser du tegninger, fotografier, tekst m.m. i kombinasjon med filmene dine. Kan du fortelle om tegningene, fotografiene og teksten, og om hva som tiltaler deg ved å jobbe på tvers av ulike medier?

Å blande så mange teknikker som jeg har gjort i denne utstillingen er vanskelig. Denne gangen synes jeg det fungerer fordi jeg har valgt å jobbe konsekvent med utgangspunkt i arkivmateriale, og med et dokumentarisk og personlig uttrykk gjennom hele utstillingen. Disse verkene, som er fra forskjellige perioder, har til felles en refleksjon over nuet. Som i tegningene fra et opphold i Arnold Haukelands atelier på Tenerife i 2018. Etter endt dag med barna på stranden satt jeg på kvelden og gjorde spontane strek med forskjellige tegneteknikker. Et spontant uttrykk fra dagens aktiviteter. Til hver tegning skrev jeg en logg. Disse ble til slutt til en booklet som viser tegningene og loggen gjennom hele oppholdet.

Det at jeg jobber på tvers av ulike medier er en selvfølgelighet for meg. Jeg har ulike behov i ulike perioder. Film er mitt hovedmedium. Foto, tegning, og tekst henger sammen med prosessen film. Jeg startet en gang som maler, men begynte med video fordi jeg ønsket å se mine malerier bevege seg.  Det er derfor jeg også jobber med scenekunst, som er en miks av scenografi, film, lyd og lys der aktører utgjør en viktig brikke i min installasjon.  

Installasjonsfoto fra utstillingen Another Layer av Sabina Jacobsson på Sandefjord kunstforening.

I tillegg til din egen praksis som kunstner underviser du i Film- og videokunst på Oslo Fotokunstskole. Kan du fortelle litt om denne utdanningen og hvem den er til for?

Dette er en veldig spennende utdannelse der vi hjelper studenter som er interessert i bevegelige bilder med å finne sitt individuelle språk og uttrykk gjennom å blande tradisjonelle filmteknikker til kunstneriske, eksperimentelle og konseptuelle metoder. Våre filmstudenter kan søke videre til alt fra kunsthøgskoler til filmskoler, eller kanskje begynne å jobbe direkte innen filmproduksjon.

Installasjonsfoto fra utstillingen Another Layer av Sabina Jacobsson på Sandefjord kunstforening.

UTSTILLINGEN ANOTHER LAYER AV SABINA JACOBSSON VISES PÅ SANDEFJORD KUNSTFORENING I PERIODEN 12.02. – 14.03. SABINA ER HOVEDLÆRER PÅ FILM- OG VIDEOKUNSTLINJEN PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler