Video- og film
Tvil og samarbeid
9/2/2021
Stikkord:
Torsdag 02. september åpner du utstillingen Ideer og tvil på Sagene Kunstsmie. Hva får publikum se i utstillingen?
Publikum får se en 30 minutter lang 3-kanals videoinstallasjon som nettopp er ferdigstilt. Her spiller bilder og lyd frem forskjellige narrativ av øyeblikk og sekvenser fra samtaler med seks kunstnere. Verket er en miks mellom et dokumentarisk uttrykk og iscenesatte situasjoner.
Arbeidet med dette prosjektet startet med at du gjorde et dypdykk i ditt arkiv av råmateriale fra egne prosjekter fra de siste 20 årene. Kan du si noe om dette aspektet ved prosessen bak din nye videoinstallasjon og hvordan det har preget resultatet?
Prosjektet startet da jeg hadde sittet altfor lenge på atelieret uten sosial kontakt annet en med familien pga. pandemien. I en skuff på atelieret ligger mengder av harddisker som er brukt i forskjellige prosjekter i løpet av mange år. Jeg plukket opp en tilfeldig disk og begynte å titte uten at det fantes noen tanker på at det skulle bli til noe. Jeg stusset over hvor mye jeg egentlig hadde av materiale per prosjekt som aldri har blitt brukt. Det fantes så mye kvalitet i det materialet som hadde blitt valgt bort. Der kom ideen om å ta opp tråden igjen med noen av de jeg hadde samarbeidet med for å se om vi kunne finne nye knutepunkter til et allerede eksisterende materiale.
Resultatet av dette arkivarbeidet og gjenbruken har gitt meg et rikt materiale å jobbe med. Det har vært veldig gøy og spennende å sette dette sammen til en 3-kanals videoinstallasjon. Det ferdige verket er en kombinasjon av tilfeldigheter og bevisste valg. Den enkelte kunstnerens personlighet kommer godt frem i de forskjellige delene, og bidrar til at verket har blitt mangefasettert.
Samarbeid med andre kunstnere og utøvere står sentralt i mange av verkene dine, og i Ideer og Tvil har du invitert hele seks kunstnere til å være del av prosessen. Hvordan har samarbeidet foregått under arbeidet med dette nye verket?
Vi startet på zoom der jeg presenterte prosjektet og åpnet opp for innspill til prosessen videre. Vi gikk nok alle fra det møtet med et stort spørsmålstegn om hva og hvordan dette kunne la seg gjøre. Ganske raskt fikk jeg tilbakemeldinger på at møtet hadde satt i gang en hel del tanker og alle var inspirerte til å bli med videre. Jeg møtte én og én i løpet av våren i personlige samtaler. Utgangspunktet var å snakke om et arbeide vi hadde gjort sammen for å se på hvordan vi opplever det i dag. Vi kom inn på mange temaer rundt kunstproduksjon. Ordet «tvil» som drivkraft var gjennomgående samtaleemne. Disse samtalene har blitt kjernen i prosjektet, og drivkraften til den enkeltes egen prosess, og i selve verket. Felles kom vi frem til at en stafett kan binde prosjektet ytterligere sammen. Noe blir sendt fra den ene til den andre.
Jeg har invitert disse 6 godt etablerte kunstnerne fordi jeg opplever dem som lekne, erfarne, reflekterte, åpne for nye muligheter, og fremfor alt nysgjerrige. De er samfunnsengasjerte og har en sterk individuell stemme, samtidig som de er lyttende ovenfor andre i en kunstnerisk prosess.
Hva er det som tiltrekker deg ved å utvikle prosjekter i samarbeid med andre og hva gir dette til prosjektene dine?
Jeg samarbeider vanligvis med andre når det kommer til scenekunstproduksjoner. Da jobber man naturlig i team der alle har sin rolle. Min rolle er å bidra med det visuelle, da i form av videoprojeksjoner som vi utvikler sammen. Det er en fantastisk arena å få prøve ut ideer på det store lerretet. Den typen av samarbeide krever at jeg må kompromisse. Det er utfordrende og veldig lærerikt. I galleriet er det jeg som tar egne valg. Jeg liker å jobbe i begge leire. I dette arbeidet har jeg slått disse verdenene sammen. Jeg plukker scenekunstproduksjonen inn i galleriet. Jeg ville at disse verdenene skulle møtes i dette prosjektet. Når jeg nå kan få disse to uttrykksformene til å møtes, så opplever jeg at jeg åpner opp for nye muligheter.
SABINA JACOBSSON ER LÆRER PÅ FILM- OG VIDEOKUNSTLINJEN PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE. IDEER OG TVIL VISES PÅ SAGENE KUNSTSMIE I PERIODEN 02.09. - 20.09. MEDVIRKENDE I FILMEN: VITOR ANTONIO MONICO TRUZZI, JON TOMBRE, PER PLATOU, BEATA KRETOVICOVA IDEN, KARSTEIN SOLLI, LIV HELØE.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.