Film- og video

- Et dypdykk i kvalitetsfilm

Filmfestivalen Oslo Pix byr på over 100 kvalitetsfilmer, førpremierer, kultklassikere, cinematisk pubcrawl, muligheter til å møte filmskapere og mer i løpet av siste uken i august. Vi har snakket med programsjef Johanne Svendsen Rognlien om årets rikholdige program.
Programsjef Johanne Svendsen Rognlien fra filmfestivalen Oslo Pix. Foto: Ingvild Vaale Arnesen

I en hel uke, fra mandag 28.08. til søndag 03.09., pågår filmfestivalen Oslo Pix på Vega Scene, Ringen kino m.fl. Hva kan publikum vente seg i årets program?

Publikum har i år muligheten til å gjøre et dypdykk i kvalitetsfilm. Med over 100 filmer på programmet er det umulig å nå alt, men det gjør at vi treffer et mangefasettert publikum som kan finne sine favoritter, enten de elsker amerikansk indiefilm, vil få med seg høydepunkter fra Cannes eller ta et gjensyn med tidløse klassikere. Det blir visninger på Vega Scene og Ringen kino hele uken der en rekke av visningene har besøk av regissører eller medvirkende fra filmene, gratis utekino på Schous plass mandag til torsdag og flere spesialvisninger rundt om i byen.

Vi har aller mest fiksjonsfilm, men har også plukket med oss det beste dokumentarverdenen har å by på fra det siste året. Som festival er vi opptatt å presentere film som det ikke blir mulighet til å se på stort lerret igjen her i Oslo eller førpremierer på høydepunkter fra Cannes, Berlinalen, SXSW, Sundance og Toronto som det er lenge til får sin ordinære kinopremiere. Stikkord for uken er å ta med seg venner på eventer ute og inne og våge å se noe man ikke trodde man ville se.

Se hele programmet på Oslopix.no.

Den norske 90-tallsklassikeren Herman vises på original 35mm projeksjon under årets Oslo Pix, der en ung Anders Danielsen Lie portretterer Herman fra Lars Saabye Christensens roman ved samme navn.

I år har deler av programmet et særskilt fokus på Oslo, gjennom de tre programseksjonene Portrett Oslo, Indie: Oslo og Kortreist med filmer av Oslobaserte filmskapere. Kan du fortelle om dette fokuset og noen av filmene som vises?

En klar ambisjon for festivalen i år og i årene som kommer er å løfte frem den nyeste Oslo-filmen og dyrke nye talenter som kommer til å gjøre seg bemerket i den internasjonale filmbransjen i årene som kommer. Derfor har vi ekstra mye Oslobasert på årets festival, blant annet to førpremierer basert på bøker som også er spillefilmdebuter; Hør her’a av Kaveh Tehrani og Lars er LOL av Erik Sæter Stordahl. I tillegg gleder vi oss masse til å ha Oslopremiere på Ane Hjort Guttus Voice og verdenspremierer på Ellen Ugelstads The Recovery Channel og Aslaug Holms Blokka. Portrett Oslo, som er beskrevet lenger ned i intervjuet, er en seksjon som ser tilbake på hvordan Oslo var tidligere, mens Indie: Oslo blant annet byr på en rekke yngre filmskapere som vi kommer til å se mye av i fremtiden og er verdt å bli kjent med allerede nå.

Mandag 28. august vises dokumentarfilmen Tiger in Paradise om den svenske musikeren José González, med påfølgende samtale og musikalsk innslag med Gonzáles.

Oslo Pix er opptatt av å være mer enn bare film, og også i år byr dere på et rikt program av arrangementer. Kan du fortelle litt om hva publikum kan få oppleve?

Ja, vi elsker å lage unike eventer på festivalen der publikum føler at de får noe ekstra, og i år er det flere spennende arrangementer å trekke frem. Kulinarisk kino av The Menu er allerede utsolgt, men vi kan friste med åpningsarrangement på Sentrum Scene mandag 28. august der vi først viser dokumentarfilmen A Tiger in Paradise om den svenske musikeren José González. Etter filmen følger en samtale med José González og regissør Mikel Cee Karlsson og musikalske innslag av González selv.

Er du interessert i kortfilm kan du ta turen på vår cinematiske pub crawl når vi onsdag 30. august viser kortfilmer på diverse barer oppover Grünerløkka. I tillegg blir det spesialvisning av kultklassikeren Pink Flamingos av John Waters på Nasjonalmuseet og double-bill med Suspiria-filmene med samtale om heksa i dans og scenekunsten mellom filmvisningene på Dansens Hus.  

Voice av Ane Hjorth Guttu har Oslopremiere under årets Oslo Pix.

Under årets festival viser dere de norske 90-tallsklassikerne Herman og Budbringeren i analog 35mm projeksjon. Etter begge visningene inviterer dere til samtaler om filmene. Kan dere si noe om disse visningene og arrangementene?

Vi i Oslo Pix Filmfestival ønsker å være en festival som ser tilbake og viser hvordan hovedstaden har sett ut på film gjennom tidene. Begge disse visningene er en del av seksjonen Portrett Oslo på festivalen. Dette er en helt ny seksjon av året der vi inviterer inn en ekstern kurator som får i oppgave å programmere sitt Oslo på film. Årets kurator er regissør Jannicke Systad Jacobsen som har bodd i Oslo siden 1999, og har valgt ut Herman (1990), Budbringeren (1997) og kortdokumentaren Alt for damene. Dette er tre visninger der det blir samtaler i tilknytning til visningen, og alle filmene vises kun en gang på festivalen. Dette er med andre ord helt unike visninger som er svært sjeldent å se på stort lerret og som vi håper mange tar turen på under festivalen.

Les mer om Jannicke Systad Jacobsens utvalg til Portrett Oslo her.

FILMFESTIVALEN OSLO PIX 2023 ARRANGERES 28.08. - 03.09. SE OSLOPIX.NO FOR KOMPLETT PROGRAM OVER FILMVISNINGER OG ARRANGEMENTER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler