Oslo Fotokunstskole

- Fremtiden for kunstnerisk film i Norge er lys

- Det finnes virkelig ikke mange slike utdanninger i Norge, sier kunstner Mattias Härenstam som har vært eksaminator for filmlinjen på Oslo Fotokunstskole. Vi har snakket med Mattias om at fremtiden ser lys ut for norsk kunstfilm, og om viktigheten av gode utdannelser for å få god film og kunst.
Kunstner Mattias Härenstam har vært eksaminator for Oslo Fotokunstskoles linje for Film- og videokunst. Foto: Kristian Skylstad

Du har vært eksaminator for avgangskullet på Oslo Fotokunstskoles filmlinje. Hvordan ser fremtiden ut for kunstnerisk film i Norge? Er det noen tendenser å spore i årets avgangskull?

- Jeg tror faktisk at fremtiden for kunstnerisk film i Norge er lys. En eller annen gang må jo folk bli trett på heltefortellinger om andre verdenskrig. Og allerede nå finnes det jo andre filmskapere som forteller helt andre historier og på andre måter. Når det helt spesifikt gjelder avgangskullet, så  er jeg rimelig sikker på at det er flere her som vi kommer til å høre om i fremtiden.

Det er rundt 30 år siden du innledet din egen utdanning i kunst. Hvordan vil du beskrive forskjellene på studentene og kunstutdannelse nå og da?

- Haha, det er vanskelig å svare på. Det er, som du sier, veldig lenge siden jeg var kunststudent. Kunstutdannelsen er mye mer profesjonell i dag. Det er mest av et gode, men det kommer også til en pris. Det var friere den gang - kunstakademiet var fire år av fri eksperimentering uten eksamener og akademiske grader. Studentene er det mindre forskjell på - de finner alltid sine egne veier, frirom og utløp for kreativitet uansett. En ting som er veldig annerledes er hvor mye mer de vet om verden, om film og om kunst. Informasjon er tilgjengelig på en helt annen måte med internett. Men det gjør nok ikke saken lettere egentlig – det blir kanskje enda vanskeligere å velge når mulighetene er så mange.

Stillbilde fra avgangsfilmen Igjen og igjen og igen av Malene Breivik.

Hvor viktig er det med utdanninger som Oslo Fotokunstskole hvis man vil jobbe kunstnerisk med film i dag?

- Det finnes virkelig ikke mange slike utdanninger i Norge og det er uhyre viktig med de få vi har. Uten gode skoler blir det ingen god film eller kunst. Det er ikke kun selve undervisningen, men like mye at skolene fungerer som møteplasser for unge likesinnede mennesker som er opptatt av film og kunst. Det er i de møtene ideene til fremtidens kunst og film blir født.

Se filmer fra årets avgangsstudenter i FFOKS Gallery på Oslo Fotokunstskoles hjemmeside.

Du er selv en aktiv kunstner. Har du noen råd å gi til unge mennesker som ønsker å bli kunstnere?

- Ikke gi opp. Talent betyr nesten ingenting i det lange løp. Flere andre ting er langt viktigere: stahet selvsagt, men samtidig en åpenhet og mot til å eksperimentere, og til å mislykkes. Bare se på meg - nesten blottet for kunstnerisk talent, men har likevel klart meg i snart tredve år på kun vilje og eksperimentlyst.

SE FILMER FRA ÅRETS AVGANGSSTUDENTER PÅ FFOKS GALLERY. ØNSKER DU Å STUDERE FILM? LES MER OM OSLO FOTOKUNSTSKOLES STUDIETILBUD INNEN FILM- OG VIDEOKUNST.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler